Hertenboerderij

Van onze boerderij naar uw bord!

Hoe het allemaal begon...

Historie

en meer info over onze boerderij

De C. Ryckaertshoeve was een generatie terug een traditionele boerderij met vooral rundvee zoals melkkoeien en dikbillen. Het bedrijf werd echter niet in die zin verdergezet en er werd gezocht naar een alternatief. 

Het kweken van herten trok onze aandacht. Het vlees heeft een aantal grote troeven: het is mager, cholesterolarm, rijk aan ijzer, fijn van vezel en heel mals. Het was en is nog steeds een nicheprodukt in de vleessector.

In 1994 trokken vader Juliaan en zoon Filip op verkenning naar Engeland en Schotland en bezochten er meerdere lokale kwekerijen van edelherten. Er werden dan 120 jaarlinghindes en 3 dekbokken aangekocht en geïmporteerd. Dat was meteen de start van de hertenboerderij. Er werd gestart met zuivere edelherten en later, in 2005, werd een Wapiti-bok aangekocht.De kruising tussen edelhert en de in Europa vrij zeldzame Wapiti zordt voor een nog betere vleeskwaliteit. Doordat het om gekweekt wild gaat, wat trouwens het hele jaar door mag verkocht worden, heeft het vlees een eerder zachte smaak en niet die scherpe wildsmaak. Wij kunnen tevens een constante kwaliteit garanderen daar we enkel met herten van eigen kweek werken in een gesloten circuit.

De hertenkwekerij bevindt zich op de Hogevorst in Bassevelde op de oorspronkelijke boerderij. Door de gestage uitbreiding lopen de herten nu verdeeld over 2 locaties, deels op de boerderij in Bassevelde en deels op de Huysmanshoeven in Eeklo.

Begin september komen de bokken in de bronsperiode en kan je ze van ver horen burlen. De bokken en hinden worden dan in groepen samengebracht en de natuur doet zijn werk… Na een dracht van ongeveer 7,5 maanden mogen we dan in mei de eerste kalveren verwachten. De kalveren blijven bij de moederdieren lopen tot de volgende zomer.

Rond de leeftijd van 18 maanden zijn de herten slachtrijp. De herten worden in een slachthuis geslacht en gekeurd. De karkassen komen dan terug naar de slagerij in Boekhoute waar ze volledig versneden en verwerkt worden.

Tijdens de drukste periode van het jaar hebben we een beloop van ongeveer 300 dieren: moederdieren, jonge kalveren, jaarlingen en bokken.

.